Da li je bezbedno koristiti lek za dijabetes-OZEMPIK kako bi oslabili ukoliko nemamo dijabetes i koji još postoje lekovi za mršavljenje? 

OZEMPIK ili Semaglutid je ozbiljan lek koji je za sada namenjen isključivo za lečenje dijabetesa tip 2. Daje se jednom nedeljno u vidu subkutane injekcije i deluje uz pomoć nekoliko mehanizama. 

On smanjuje osećaj gladi, usporava pražnjenje želuca pa se hrana duže zadržava u njemu, povećava lučenje insulina u pankreasu, inhibira oslobađanje glukagona i smanjuje apsorbciju glukoze na nivou creva. Svi ovi mehanizmi veoma uspešno deluju na spuštanje nivoa šećera u krvi i lek se preporučuje gojaznim osobama ali isključivo koje imaju dijabetes tip 2. 

Nikako nije dobro da se uzima bez konsultacije sa lekarom, a naročito u svrhu gubitka telesne težine jer lek nije bezopasan i ima svoja neželjena dejstva i kontraindikacije. 

Iskustvo je pokazalo da su osobe koje su ga uzimale u svrhu gubitka telesne težine brzo vraćale svoju kilažu nakon prestanka uzimanja leka tako da je efekat prisutan samo dok se lek uzima ali uz mnoga neželjena dejstva.

Postoje drugi lekovi novije generacije koji su namenjeni za gubitak telesne težine kao što su Mysimba  i Saxsenda  ali i njih mora propisati lekar nakon kompletnog pregleda, laboratorijskih analiza i uvida u zdravstveno stanje pacijenta.

Pozovite nas