prvi put je opisan 1750. godine od strane Griffitha Hughesa koji ga je nazvao “Zaboravljeno voće sa Barbadosa”.
KORA grejpfruta sadrži pektin i naringin , koji je gorak i koji se koristi za pravljenje gorke čokolade i gorkih napitaka, sladoleda i kremova. Veoma je zanimljivo da se NARIGIN u organizmu hemijskim putem pretvara u materiju koja je 1500 puta slađa od šećera.
PULPA grejpfruta je korisna u lečenju infekcija jer ima antibakterijsku aktivnost a eksperimentalno je dokazano da sprečava nastanak karcinoma debelog creva.
Ulje od SEMENKI grejpfruta se koristi sve više u kuhinji jer ne sadrži nezasićene masti.
Grejpfrut interaguje sa mnogim lekovima a registruje se dejstvo i nakon uzimanja soka od grejpfruta samo u jednoj dozi od 250ml. Upravo ta količina ima inhibitorni aktivnost izoenzima CYP3A4 preko kojeg se metaboliše više od 100 lekova. Zbog njegove inhibicije dolazi do povećane koncetacije leka u krvi koji je trebalo da bude izmetabolisan ovim enzimom.
Kakvo će biti dejstvo grepfruta na lek zavisi od vrste grepfruta, uslova u kojem je rastao kao i u kojem je delu godine rastao
Zbog svega gore navedenog, veoma je bitno da se grejpfrut ne jede ukoliko pijete neke lekove bez konsultacije sa lekarom.
Recent Comments