Sleep apnea je potencijalno ozbiljan problem koji se javlja tokom sna i predstavlja prekid disanja u trajanju dužem od 10 sekundi.Ona dovodi do smanjenja protoka vazduha kroz disajne puteve što ima višestruke posledice na ceo organizam.
Ovo nije tako redak poremećaj, jer ga zapravo ima svaka 20. osoba.
Jedan od simptoma sleep apnee je hrkanje, često budjenje tokom noći, nemiran san, noćno znojenje i prestanak disanja koje najčešće primete partneri . Ujutru se osobe sa ovim problemom osećaju umorno, mogu se buditi uplašeni sa mokrim okovratnikom, često su rasejani, zaboravni, imaju seksualnu disfunkciju i jutanje glavobolje.
Opstruktivna sleep apnea je veoma česta kod gojaznih osoba i povećanje telesne težine za samo 10% povećava verovatnoću za njenu pojavu čak 6 puta. Osobe sa prekomernom telesnom težinom imaju masne depozite u predelu vrata koji mogu da blokiraju gornje disajne puteve tokom sna. Masno tkivo koje je prisutno i u predeli stomaka takođe može da smanjuje volumen pluća i posledično do dovede do kolapsa gornjih disajnih puteva. Sleep apnea je povezana sa povišenim krvnim pritiskom, sa ozbiljnim srčanim aritmijama koje mogu dovesti do srčanog zastoja, srčanom slabošću, infarktom miokarda, moždanim udarom, dijabetesom i metaboličkim sindromom. Ono sto je ohrabrujuće jeste, da nestaje sa gubitkom telesne težine i da su dijatetski režim , fižička aktivnost i barijatrijska hirurgija ključni u rešavanju problema.

Pozovite nas